Yrittäjien väliset velkasuhteet eroavat kuluttajasaatavista ja voivat vaatia erikoistunutta perintää. Tässä blogissa tarkastelemme yrittäjäasiakkaiden velkojen perintää.
Velan vanhentuminen
Yritysten väliset velkasuhteet vanhenevat lain velan vanhentumisen säätämänä kolmen vuoden kuluttua eräpäivästä, ellei vanhentumista katkaista. Velan vanhentumisen katkaisu voi tapahtua esimerkiksi muistuttamalla velalliselle velan olemassaolosta, vaikka viestillä. Katkaisun jälkeen vanhentumisaika alkaa kulua alusta. Lopullisesti yritysvelka vanhenee 20 vuodessa. Mikäli tuomioistuin antaa ratkaisun, vanhentumisaika ulosottokelpoisena on 15 vuotta.
On tärkeää huolehtia vanhentumisajan katkaisusta, sillä vanhentunutta velkaa ei enää tarvitse maksaa. Mikäli yritys jättää laskun maksamatta, velkojan käytössä ovat samat työkalut kuin kuluttajasaatavien perinnässä: ensiksi maksumuistutus, sitten maksuvaatimus (eli perintäkirje). Jos perintä siirretään perintätoimistolle, on velalliselta sallittua periä vain laissa määriteltyjä, vuoden 2022 muutoksella kohtuullistettuja perintämaksuja.
Mikäli näistä toimenpiteistä ei ole apua, velkojan käytössä yritysten osalta ovat vielä seuraavat keinot: tratta, oikeudellinen perintä ja konkurssihakemus.
Velan perintävaiheet
Yritysvelkojen perintäprosessi etenee seuraavasti:
-
- Maksumuistutus: Voidaan lähettää jo ennen 14 päivää eräpäivästä. Toisen muistutuksen lähettämiseen riittää 10 päivää.
- Maksuvaatimus:
Yrityksiltä ja yrityksiltä saa periä maksuvaatimuksesta enintään seuraavat kulut, jos perintää hoitaa ammattimainen perintätoimija kuten perintätoimisto. Maksuvaatimuksen kulut riippuvat velan pääomasta ja vaihtelevat 50–110 euron välillä.
-
-
-
- 50 euroa, jos saatavan pääoma on enintään 500 euroa
- 70 euroa, jos saatavan pääoma on yli 500 euroa, mutta enintään 2 500 euroa
- 90 euroa, jos saatavan pääoma on yli 2 500 euroa, mutta enintään 10 000 euroa
- 110 euroa, jos saatavan pääoma on yli 10 000 euroa.
-
-
Maksuvaatimuksessa saa periä puolet em. kohdassa mainitusta määrästä, jos kyse on samaa saatavaa koskevasta uudesta maksuvaatimuksesta.
Konkurssiuhkaisesta maksukehotuksesta enintään 100 euroa sekä todisteellisesta tiedoksiannosta aiheutuvat kulut. Suoraan ulosottokelpoisen saatavaa koskevasta perintäkirjeestä saa veloittaa enintään 110 euroa.
Saman saatavan perinnässä velalliselta saa vaatia perintäkuluja enintään kahdesta maksuvaatimuksesta, enintään yhdestä tratasta ja enintään yhdestä maksukehotuksesta. Velalliselta saa kuitenkin vaatia perintäkuluja vain yhdestä maksuvaatimuksesta, jos velan perinnässä käytetään trattaa. Velalliselta saa vaatia perintäkuluja enintään yhdestä maksusuunnitelmasta. Velalliselta saa kuitenkin vaatia perintäkuluja enintään kahdesta maksusuunnitelmasta, jos perittävän saatavan pääoma on yli 500 euroa.
Saman saatavan perinnästä velalliselta saa vaatia perintäkuluina yhteensä enintään seuraavat määrät:
-
-
-
- 250 euroa, jos saatavan pääoma on enintään 500 euroa;
- 470 euroa, jos saatavan pääoma on yli 500 euroa, mutta enintään 2 500 euroa;
- 550 euroa, jos saatavan pääoma on yli 2 500 euroa, mutta enintään 10 000 euroa;
- 620 euroa, jos saatavan pääoma on yli 10 000 euroa.
-
-
Jos velkoja perii itse omia saataviaan, maksuvaatimuksesta saa lain mukaan periä korkeintaan 12 euroa. Sama koskee tilannetta, jossa konsernisuhteessa toinen yritys perii toisen saatavia.
-
- Viivästyskorko: Yritysten välisissä saatavissa korkolain mukainen viivästyskorko on viitekorko + 8 %, ellei muuta ole sovittu.
- Trattaperintä: Tratta on maksuvaatimus, johon liittyy julkisuusuhka. Velkoja voi tarvittaessa päättää tratan julkistamisesta, mikä voi haitata velallisen toimintaa.
- Oikeudellinen perintä: Jos vapaaehtoinen perintä ei onnistu, voi velkoja hakea tuomioistuimen ratkaisua. Konkurssiuhkainen maksukehotus on yksi keino.
Tratta – yritysperinnän työkalu
Tratta on maksuvaatimus, johon liittyy julkisuusuhka. Trattaperintää voivat harjoittaa vain rekisteröidyt perintätoimistot. Trattaperinnän alussa velalliselle lähetetään trattakirje, jossa ilmoitetaan eräpäivä ja tieto toimitetaan myös luottotietoyhtiölle. Trattaa ei saa lähettää ennen kuin velalliselle on annettu tai lähetetty maksumuistutus, jossa on asetettu vähintään 10 päivän määräaika saatavan maksamiselle tai saatavaa koskevien huomautusten esittämiselle, ja määräaika on päättynyt. Tämä johtaa maksuviivetietoon, joka ei vielä ole varsinainen maksuhäiriömerkintä.
Jos velkaa ei makseta, perintätoimisto päättää, julkaistaanko tratta julkisena vai hiljaisena. Julkinen protestointi näkyy talousalan lehdissä ja voi merkittävästi haitata velallisen toimintaa, esimerkiksi luotonsaantia. Tratta ei kuitenkaan ole oikeudellista perintää eikä sillä saada ulosottokelpoista päätöstä.
Velan perintä oikeusteitse
Oikeudellinen perintä käynnistyy, kun velkoja tekee haastehakemuksen käräjäoikeuteen. Tähän siirrytään, jos vapaaehtoinen perintä ei tuota tulosta tai velka on riitautettu. Käräjäoikeuden tuomion jälkeen mahdollisia jatkotoimia ovat ulosotto, omaisuuden takavarikointi tai maksuvelvollisuuden määrääminen. Linkin kautta löydät ohjeet, miten ulosottohakemus tehdään.
Suurissa saatavissa voidaan käyttää konkurssiuhkaista maksukehotusta. Jos velallinen ei maksa 7 päivän sisällä tällaisesta kehotuksesta, velkojalla on oikeus hakea velallista konkurssiin.
Kirjoittaja yhteistyökumppani VT Sanna Ranta, Spesium Oy